روشهای تخمینی میانبرهای ذهنی قابل اعتماد و سادهای هستند برای حل مسئله، شناخت موضوع یا انتخاب یک یا چند گزینه از میان گزینههای بسیار
- از املای صحیح کلمات مطمئن شوید.
- از کلمات کمتری استفاده کنید.
- فقط کلمه کلیدی عبارت مورد نظر خود را جستجو کنید.
{{item.title}}
{{item.title}}
{{item.title}}
{{item.title}}
{{item.title}}
دپارتمان
گروه های آموزشی
دوره ها
گروه های آموزشی
مقالات
در رسیدن به اهداف مشترک نقش ایفا میکنند. اما این نوع از مدیریت همیشه وجود نداشته است. این رویکردی است که به آن مدیریت هدفمحور میگویند، یعنی سیستمی که به دنبال همسو کردن اهداف کارکنان با اهداف سازمان است. در این مقاله نگاهی میاندازیم به اینکه مدیریت هدفمحور چیست. در مقاله کاربست ابزار مدیریت هدفمحور میخوانید که چگونه میتوانید مدیریت هدفمحور را برای انگیزه بخشیدن و جلب مشارکت اعضای تیم خود را به کار بگیرید. ابزار مدیریت هدفمحور پیتر دروکر نظریه مدیریت هدفمحور را ابداع و در سال ۱۹۵۴ در کتابش به نام «فعل مدیریت» منتشر کرد. این نظریه مورد توجه بسیار زیادی واقع شد و تا دهه ۱۹۹۰ بهطور گسترده مورد استفاده قرار گرفت و از آن به بعد در ابهام فرو رفت. این ایده در واقع قربانی موفقیت خود شد. زیرا این ایده به چنان بخش مهمی از کسبوکار مدرن تبدیل شد که دیگر اشاره کردن به آن بیمعناست و همه بدون اینکه بدانند از آن استفاده میکنند. امروزه این نظریه تبدیل شده است به نظریه «کارت امتیازی متوازن» که در واقع چارچوبی پیچیدهتر برای فرایندی فراهم میکند که در واقع همان فرآیند نظریه مدیریت هدفمحور است. مزایا و معایب مدیریت هدفمحور استفاده از مدیریت هدفمحور در مدیریت اعضای تیم میتواند چندین فایده داشته باشد. نخست اینکه، مدیریت هدفمحور شما را مطمئن میکند که اعضای تیمتان درباره کارشان و اینکه چگونه کار آنها به کل سازمان سود میرساند اطلاعات و درک روشنی دارند. ساده است که ببینید چرا این گونه مدیریت مفید است: وقتی افراد در یک سازمان بهخوبی با یکدیگر کار کنند، کل سازمان روان و کارآمد عمل خواهد کرد.
ما همه در سطحی تخصص و تجربه داریم. ما میتوانیم شغل خود را انجام دهیم و اگر تخصص نداشتیم نمیتوانستیم وظایف شغلی خود را انجام دهیم. اما چه تعداد از ما میتوانیم بگوییم که در حوزه خود واقعاً متخصص هستیم؟ شاید شما خود را متخصص به حساب بیاورید. شما سالها زمان برای کسب دانش صرف کردهاید و به مهارتهای خود اطمینان دارید. همکاران شما اغلب به دنبال مشورت کردن با شما هستند. اما به رغم همه تخصص و تجربهتان، شما ممکن است بیرون از حلقه کوچک همکاران خود چندان شناخته شده نباشید و این میتواند فرصتهای شما برای رشد را محدود کند. در این مقاله نگاهی میاندازیم به اینکه چگونه میتوانید واقعاً در حیطه خود یک متخصص باشید و شهرتی درخور تخصص خود به دست بیاورید.