راهنمای کامل مهاجرت تحصیلی به ترکیه
مهاجرت تحصیلی به ترکیه 2024 | مزیت و مهمترین عوامل برای مهاجرت به ترکیه
ترکیه در سالهای اخیر به مقصد دانشجویان پزشکی تبدیل شده است که میخواهند در این رشتهها ادامه تحصیل دهند یا از طریق ادامه تحصیل، مهاجرت به کشور ترکیه را تجربه کنند. ترکیه کشوری اروپایی است که علاوه بر امکان تحصیل و زندگی، فرصتهای فرهنگی متعددی را فراهم میآورد و میتواند پلی باشد برای رسیدن به اروپا و تجربه زندگی بینالمللی برای دانشجویان ایرانی.
برخی از کسانی که به دنبال تحصیل در رشتههایی مانند پزشکی، دندانپزشکی و پرستاری هستند و رتبه کنکور آنها برای قبولی در دانشگاههای دولتی ایران کافی نیست یا دوست دارند تحصیل در دانشگاههای ترکیه را تجربه کنند، میتوانند به تحصیل در کشور ترکیه فکر کنند. ترکیه کشوری برای مقصد مهاجرت تحصیلی بسیاری از دانشجویان ایرانی است. اما آنها باید بدانند که مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیل برای برخی رشتهها مانند رشتههای حوزه پزشکی چندان آسان نیست.
در مورد مهاجرت به کشور ترکیه و تحصیل در این کشور، لازم است پیشاپیش همه جوانب و گزینهها را بررسی کنید و براساس شرایط زندگی خود، معدل دیپلم خود، میزان هزینهای که میتوانید اختصاص دهید، برنامه بلندمدت خود برای آینده و سبک زندگی خود، بهترین تصمیم را بگیرید.
چه دانشگاهی برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه انتخاب کنید؟
کسانی که به مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیل فکر میکنند، باید بدانند که اساساً در کشور ترکیه دو نوع دانشگاه وجود دارد:
- دانشگاههای دولتی
- دانشگاههای خصوصی
دانشگاههای دولتی ترکیه از طریق دو نوع آزمون دانشجو جذب میکنند:
- YÖS
YÖS به معنای «آزمون دانشجویان خارجی» است. این آزمون برای هر دانشجوی خارجی که میخواهد در دانشگاهی در ترکیه تحصیل کنند اجباری است. هرساله هزاران دانشجو از ملیتهای مختلف در ترکیه در این آزمون شرکت میکنند. دانشجویان خارجی با توجه به نتایج آزمون YÖS میتوانند برای دانشگاههای ترکیه اقدام کنند و دانشجویانی که امتیاز کافی را کسب کنند، حق ثبت نام در دانشگاه را دارند. این آزمون ارزیابی مهارتهای ریاضی، هوش و هندسه را شامل میشود.
- SAT
SAT آزمون کالجبرد آمریکاست که در ۱۹۲ کشور برگزار میشود و شامل دو بخش ریاضی و ادبیات زبان انگلیسی است که هر کدام از این بخشها ۸۰۰ نمره دارند. بخش ریاضیات این آزمون به نسبت از بخش ادبیات آن سادهتر است. کسانی که سطح آیلتس آنها بین ۶.۵ تا ۷ باشد میتوانند در طی چند ماه خود را برای آزمون SAT آماده کنند.
دانشجویان خارجی میتوانند از طریق یکی از این دو روش وارد دانشگاههای دولتی شوند. اما نکته مهم این است که سیاستهای دولت ترکیه در سالهای اخیر نشان داده است که تمایل چندانی برای پذیرش دانشجویان خارجی در دانشگاههای دولتی وجود ندارد.
چالشهای مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیل پزشکی
دانشگاههای دولتی و خصوصی در ترکیه طرحها و برنامههای تحصیلی متنوعی برای پذریش دانشجو دارند و تقریباً در همه آنها میتوان دانشجویان بینالمللی را یافت. اما دولت ترکیه برای کمک به پیشرفت دانشگاههای خصوصی خود، تصمیم گرفته است که دانشجویان خارجی یا کسانی را که قصد مهاجرت تحصیلی به کشور ترکیه را دارند، به سمت دانشگاههای خصوصی سوق دهد. پیشتر تعداد دانشجویان ترک و دانشجویان خارجی در دانشگاههای دولتی ترکیه تقریباً برابر بود، اما در سالهای اخیر تعداد دانشجویان خارجی در این دانشگاهها تا ۸۰ درصد کاهش یافته است.
همچنین قاعده دیگری نیز وجود دارد که سالها بهطور غیررسمی اجرا میشد. پارسال این قانون را در ترکیه تصویب کردند اما دوباره اجرای آن را بهطور رسمی تا سال آینده به تعویق انداختند. این قانون میگوید هر دانشگاه از سهم معینی که برای قبول دانشجویان خارجی دارد، تنها میتواند ۱۰ درصد این سهم را به دانشجویان یک کشور اختصاص دهد.
بنا بر تصمیمات دولت ترکیه و دانشگاههای این کشور، در برخی رشتهها مانند پزشکی و دندانپزشکی چنان ظرفیت پایین آمده است و چنان تعداد متقاضیان افزایش پیدا کرده است که احتمال قبولی بسیار پایین است. مثلاً اگر یک دانشگاه دولتی پیشتر میتوانست ۱۰۰ دانشجوی ترک و ۱۰۰ دانشجوی خارجی بگیرد، در حال حاضر تنها میتواند ۲۰ دانشجوی خارجی بگیرد و از این تعداد تنها ۲ نفر آنها میتوانند ایرانی باشند. این امر باعث شده است که دانشجویان ایرانی فقط در صورتی شانس بالایی برای ورود به این دانشگاهها داشته باشند، که معدل دیپلم آنها دستکم بالای ۱۹ باشد و سابقه تحصیلی درخشانی داشته باشند.
همچنین این امر باعث شده است شانس بسیاری از دانشجویان ایرانی در قبولی آزمون YÖS کاهش پیدا کند. این نکته نیز مزید بر علت است که کسانی که میخواهند در این رشتهها تحصیل کنند اغلب در دبیرستان در رشته تجربی بودهاند و به همین دلیل پایه ریاضی آنها چندان قوی نیست و از سوی دیگر هر دو آزمونهای ورودی دانشگاههای ترکیه، همانطور که گفتیم، مبتنی بر ریاضیات هستند.
مهاجرت تحصیلی به ترکیه از طریق دانشگاههای خصوصی
گزینه دیگر پیش روی دانشجویان، دانشگاههای خصوصی ترکیه هستند که تعداد کمی از آنها مورد تأیید ایران هستند، اما تعداد بیشتری از آنها از سوی سایر کشورهای دنیا تأیید میشوند. در رشتههای پزشکی و دندانپزشکی تعداد کمی دانشگاه خصوصی وجود دارند که بدون آزمون دانشجو میپذیرند. شهریه سالیانه دانشگاههای مورد تأیید ایران برای این رشتهها معمولاً برای سال ۲۰۲۴ از ۲۰هزار دلار شروع میشود و تا ۳۳هزار دلار نیز میرسد. شهریه سایر دانشگاههایی که مورد تأیید ایران نیستند اما در سایر کشورها مورد تأیید است، از حدود ۱۰هزار دلار آغاز میشود و تا حدود ۲۰هزار دلار نیز میرسند و این حدود نصف شهریه دانشگاههای مورد تأیید ایران است.
از سوی دیگر کسانی که به مهاجرت به کشور ترکیه میاندیشند و به رشتههای پزشکی علاقهمند هستند، باید بدانند درآمد یک پزشک عمومی در ایران در حال حاضر در آغاز کار خود حدوداً بین ۲۰ تا ۳۰میلیون تومان است، اما درآمد مهاجرانی که در ترکیه تحصیل کردهاند، بعد از فارغ التحصیلی در رشته پزشکی از ماهی ۶۰هزار لیر آغاز میشود. به همین دلیل بسیار مهم است که پیش از تصمیمگیری در مورد انتخاب دانشگاه، تعیین کنید که میخواهید پس از فارغالتحصیلی به ایران بازگردید یا خیر.
نکته بسیار مهم دیگری که در تصمیمگیری اثرگذار است، این است که در ترکیه خارجیها در سه رشته دندانپزشکی، داروسازی و دامپزشکی اجازه کار ندارند، هرچند اجازه تحصیل دارند. اما کسانی که در ترکیه در رشتههای پزشکی و پیراپزشکی تحصیل میکنند میتوانند پس از حداکثر شش سال تحصیل وارد بازار کار شوند و پس از پنج سال که از کار کردن آنها گذشت، شهروند ترکیه شوند.
اصلیترین مزیت تحصیل در دانشگاههای ترکیه برای رشتههای پزشکی این است که در ترکیه تعداد زیادی دانشگاه وجود دارد که دارای اعتبار بینالمللی بالا هستند و همچنین برخی از دانشگاههای پزشکی و دندانپزشکی که در ترکیه وجود دارند، مورد تأیید وزارت بهداشت ایران نیز هستند. به همین دلایل متقاضیان این دانشگاهها در ایران بسیار زیاد شدهاند.
مزایای مهاجرت تحصیلی به ترکیه
مهمترین مزایای مهاجرت به کشور ترکیه از طریق تحصیل، شامل فرصتهای شغلی متنوع و هزینه آموزش کمتر نسبت به سایر کشورهای اروپایی هستند:
- قراردادهای آموزشی متنوع
ترکیه دارای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی با سطح بینالمللی است. این کشور برنامههای تحصیلی متنوعی را در سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری ارائه میدهد. شیوههای متنوع پرداخت شهریه، تخفیفهای دانشگاهی، شیوههای متنوع اسکان دانشجویان و تنوع طرحها، بورسیهها و برنامههای تحصیلی دانشگاههای ترکیه باعث میشود شما بتوانید در ادامه تحصیل خود از گزینههای مختلف استفاده کرده و رشته و دانشگاهی را انتخاب کنید که بهترین تطابق را با اهداف و علاقهمندی شما دارد.
- هزینههای تحصیلی مقرون به صرفه
هزینههای تحصیل در ترکیه معمولاً پایینتر از کشورهای اروپایی و آمریکایی است. این امر به ایرانیان کمک میکند با بودجه کمتری به تحصیل در خارج از کشور بپردازند. علاوه بر این، هزینههای زندگی در ترکیه نیز معمولاً بهنسبت پایین هستند.
- فرصتهای شغلی
ترکیه بازار کار بزرگ و رو به رشدی دارد. با مهاجرت به ترکیه یا تحصیل در این کشور، میتوانید به فرصتهای شغلی بهتری دست یابید. همچنین، در صورت تمایل به بازگشت به ایران پس از اتمام تحصیلات، مدرک تحصیلی شما در خارج از کشور کمک میکند در بازار کار ایران مزیت رقابتی قویتری داشته باشید.
- فرهنگ و زبان
ترکیه کشوری با تنوع فرهنگی و تاریخی بالاست. با زندگی در ترکیه میتوانید با فرهنگ و زبان ترکی آشنا شوید و همچنین محیطی بینالمللی و اروپایی را تجربه کنید.
- موقعیت جغرافیایی
ترکیه پل بین آسیا و اروپا محسوب میشود. این موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد، به شما امکان میدهد تا پس از مهاجرت به ترکیه بهراحتی به کشورهای اروپایی دیگر سفر کنید و از فرصتهای مهاجرت یا کار در این مناطق نیز بهره ببرید.
شرايط ورود به دانشگاه برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه
گفتیم که YÖS مخفف «Yabanci Uyruklu Öğrenci Sinavi» آزمون ورودی دانشگاههای دولتی و برخی از دانشگاههای خصوصی ترکیه برای داوطلبین خارجی است. این آزمون در کشور ترکیه برگزار میشود و مشابه كنكور ايران است. امروزه بسياري از مؤسسات با وعده دروغين قبولی در دانشگاههای دولتي و با دريافت هزينههای گزاف دلاري و تضمين قبولی، دانشآموزان و خانوادههای آنها به سوی آزمون YÖS سوق میدهند، در صورتي كه بدون این آزمون نیز میتوان از دانشگاههای خصوصی پذيرش گرفت یا برای مهاجرت تحصیلی به کشور ترکیه اقدام کرد.
شرایط پذیرش دانشگاههای ترکیه بدون کنکور
دانشگاههای خصوصی ترکیه شرایط پذیرش تحصیلی بدون آزمون ورودی را دارا هستند. دانشگاههای پزشکی در کشور ترکیه در رتبهبندی جهانی دارای رتبه بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰هستند. تحصیل در دانشگاههای ترکیه به زبان انگلیسی و ترکی امکانپذیر است و در صورتی که مدرک زبان نداشته باشید، باید پس از قبولی در دانشگاه، به مدت یک سال در دورههای آموزش زبان شرکت کنید.
مدارک لازم جهت اخذ پذيرش دانشگاههای ترکیه
برای گرفتن پذیرش از دانشگاه و مهاجرت تحصیلی به ترکیه به مدارک زیر نیاز دارید:
- مدرک ديپلم و ريزنمرات همراه با ترجمه
- مدرک پيشدانشگاهي و ريزنمرات همراه با ترجمه
- كپي پاسپورت
فهرست دانشگاه مورد تأييد وزارت بهداشت ایران در ترکیه
دانشگاههای دولتی مورد تأیید وزارت بهداشت ایران در ترکیه عبارتاند از:
- Ankara University
- Gazi University
- Hacettepe University
- İstanbul University
- Marmara University
- Dokuz Eylül University
- Ege University
- Katip Çelebi University
- 19 Mayis Samsun University
- Atatürk Erzrum Universit
دانشگاههای خصوصی مورد تأیید وزارت بهداشت ایران در ترکیه عبارتاند از:
- Istanbul Medipol University
- Bahçeşehir University
- Acibadem University
- Aydin University
- Yeditepe University
- Başkent University
- Koç University
دانشگاههای کشور ترکیه که مورد تأیید وزارت علوم هستند، هر سال بر اساس سطح علمی و عملکرد دانشگاهها، امکانات و خدمات ارائهشده توسط دانشگاهها و معیارهای دیگر، توسط این وزارتخانه در سه سطح الف، ب و ج رتبهبندی میشود. دانشگاههایی که در رده ج هستند، به عنوان دانشگاههای با سطح متوسط معرفی میشوند و دانشگاههای سطح الف دارای سطح عالی هستند. در ادامه فهرست دانشگاههای مورد تأیید وزارت علوم در سه سطح الف، ب و ج را ببینید:
دانشگاههای گروه الف
- دانشگاه بیلکنت (Bilkent Universitesi)
- دانشگاه بغازیچی (Bogazici Universitesi)
- دانشگاه حاجت تپه (Hacettepe Universitesi)
- دانشگاه کوچ (Koc Universitesi)
- دانشگاه فنی خاورمیانه (Middle East Technical University)
- دانشگاه سابانجی (Sabanci University)
دانشگاههای گروه ب
- دانشگاه آنکارا (Ankara University)
- دانشگاه آنادولو (Anadolu University)
- دانشگاه آکدنیز (Akdeniz University)
- دانشگاه جانکایا (Cankaya University)
- دانشگاه چوکوروا (Cukurova University)
- دانشگاه دوکوز ایلول (Dokuz Eylul University)
- دانشگاه اژه (Ege University)
- دانشگاه ارجیس (Erciyes University)
- دانشگاه قاضی (Gazi University)
- دانشگاه فنی استانبول (Ianbul University)
- دانشگاه استانبول (istanbul university)
- دانشگاه تکنولوژی ازمیر (Izmir Institute of Technology)
- دانشگاه کاربوک (karabuk university)
- دانشگاه مارمارا (Marmara University)
- دانشگاه فنی یلدیز (Yildiz Technical University)
دانشگاههای گروه ج
- دانشگاه آلتین باش (Altinbas University)
- دانشگاه آتیلیم (Atılım University)
- دانشگاه باهچه شهیر (Bahçeşehir University)
- دانشگاه بیکنت (Beykent University)
- دانشگاه بیرونی (Biruni University)
- دانشگاه اسکی شهیر (Eskisehir Osmangazi University)
- دانشگاه بیلگی استانبول (Istanbul Bilgi University)
- دانشگاه گلیشیم استانبول (Istanbul Gelisim University)
- دانشگاه اوکان استانبول (Istanbul Okan University)
- دانشگاه ایستینیه (Istinye University)
- دانشگاه اقتصاد ازمیر (Izmir University of Economics)
- دانشگاه کادیر هاس (Kadir Has University)
- دانشگاه کوجالی (Kocaeli University)
- دانشگاه کاراتای (KTO Karatay University)
- دانشگاه مدیپول استانبول (Medipol University – Istanbul)
- دانشگاه اوندکوز ماییس (Ondokuz Mayis University)
- دانشگاه اوزیگین (Ozyegin University)
- دانشگاه رجب طیب اردوغان (Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi )
- دانشگاه ساکاریا (Sakarya University)
- دانشگاه سلجوق (Selcuk University)
- دانشگاه اولوداغ (Uludag University)
- دانشگاه قاضی انتپ (University of Gaziantep)
امور بین الملل مجتمع فنی تهران را در اینستاگرام فالو کنید
@mftintl
پرسشهای متداول
هزینه مهاجرت تحصیلی به کشور ترکیه چقدر است؟
هزینه مهاجرت تحصیلی به ترکیه شامل هزینه زندگی و هزینه تحصیل میشود. هزینه زندگی در ترکیه برای یک دانشجویان بین ۵ تا ۱۰ هزار دلار در سال است. شهریه سالیانه دانشگاههای مورد تأیید ایران برای رشتههای پزشکی معمولاً برای سال ۲۰۲۴ از ۲۰هزار دلار شروع میشود و تا ۳۳هزار دلار نیز میرسد. شهریه سایر دانشگاههایی که مورد تأیید ایران نیستند اما در سایر کشورها مورد تأیید است، از حدود ۱۰هزار دلار آغاز میشود و تا حدود ۲۰هزار دلار نیز میرسند و این حدود نصف شهریه دانشگاههای مورد تأیید ایران است.
برای پذیرش در دانشگاههای ترکیه چه آزمونی مورد نیاز است؟
برای مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیل، اگر بخواهید در دانشگاههای دولتی درس بخوایند لازم است یکی از دو آزمون YÖS یا SAT را با موفقیت پشت سر بگذارید. اما میتوانید در دانشگاههای خصوصی ترکیه ثبتنام کنید که برای پذیرش در آنها نیازی به قبولی در یکی از این دو آزمون نیست. تنها لازم است مدرک دیپلم و پیشدانشگاهی داشته باشید. هرچه معدل و نمرات شما بهتر باشد، شانس قبولی در دانشگاههای بهتری را خواهید داشت.
برای گرفتن پذیرش از دانشگاههای ترکیه به چه مدارکی نیاز است؟
برای گرفتن پذیرش از دانشگاههای ترکیه به مدارک زیر نیاز دارید: مدرک ديپلم و ريزنمرات همراه با ترجمه، مدرک پيشدانشگاهي و ريزنمرات همراه با ترجمه، كپي پاسپورت. مجتمع فنی تهران تمام فرایند اخذ پذیرش از دانشگاه را با همکاری موسسات مجاز اعزام دانشجو برای متقاضیان فراهم نموده است و در تمام این مراحل به آنها مشاوره لازم را ارائه میکند. برای دریافت مشاورههای تخصصی، با دپارتمان امور بینالملل مجتمع فنی تهران از طریق شمارههای زیر در تماس باشید:
021-22369161
021-22369162
0902-1784104