- از املای صحیح کلمات مطمئن شوید.
- از کلمات کمتری استفاده کنید.
- فقط کلمه کلیدی عبارت مورد نظر خود را جستجو کنید.
{{item.title}}
{{item.title}}
{{item.title}}
{{item.title}}
{{item.title}}
آموزش PLC Basics: Siemens S7/300 & 400
دوره
plc مخفف کلمه Programmable Logic Controller بوده و و نوعی کنترل کننده منطقی برنامه پذیر می باشد. این کنترل کننده امروزه نقش مهمی در مدیریت و برنامه ریزی بخش های صنعتی داشته و منجر به مدیریت بهتر فرایندها در این بخش می گردد.
PLCها مبتنی بر میکروپروسسور هستند و با داشتن اجزایی مانند زمان سنج ، شمارنده و ثبات انتقالی ، کنترل فرآیندهاي پیچیده را آسان می سازند . اجزای PLC ها گوناگون می باشد ورودي ، حافظه، پردازش، خروجی برخی از مهم ترین اجزای پی ال سی می باشد. اطلاعات ورودي از طریق سنسورها دریافت و در حافظه ذخیره می گردند، این اطلاعات با توجه به فرامین موجود در حافظه پردازش شده و سپس خروجی ها به نحوي مناسب ساخته می شوند. هر PLC داراي زبان برنامه نویسی خاص خود بوده که رابط بین کاربر و سخت افزار PLC می باشد. مهمترین روش هاي برنامه نویسی PLC عبارتند از: روش نردبانی، روش فلوچارتی، روش لیست جملات که در مقالات بعدی به بررسی آن می پردازیم. پی ال سی ها انواع و برندهای گوناگونی دارند که پی ال سی زیمنس و دلتا از جمله معروف ترین برندهای پی ال سی در کشور می باشند.
آموزش پی ال سی | دوره آموزش plc
جهت ارتقا مهارتهای شغل برق صنعتی نیاز است تا علاقمندان، اتوماسیون سازی یا استفاده از ابزار را بدانند که با استفاده از آن پروسههای صنعتی را به صورت اتوماتیک پیش ببرند. دوره آموزش پی ال سی یکی از کاربردیترین دستگاهها را در صنایع به شما ارائه میدهد. در دوره آموزش پی ال سی شما آموزش کامل سخت افزار و نرم افزار plcهای سری زیمنس را در مدلهای مختلف خواهید آموخت. همچنین در کنار دوره آموزش plc، نرم افزارهای کاربردی سیماتیک با چندین نرم افزار کمکی را آموزش خواهید دید.
پی ال سیها مبتنی بر میکروپروسسور بوده و دارای اجزایی همانند زمان سنج، شمارنده و ثبات انتقالی هستند که کنترل فرایندهای پیچیده را آسانتر میکنند. این اطلاعات با توجه به فرامین موجود در حافظه پردازش شده و سپس خروجیها به نحو مناسبی ساخته خواهند شد. هر plc دارای زبان برنامه نویسی خاص خود است که رابط بین کاربر و سخت افزار plc به شمار میآید. در ادامه با جزئیات بیشتر دوره آموزش plc مجتمع فنی تهران بیش از پیش آشنا خواهید شد.
پیش نیاز آموزش پی ال سی
پیش نیازهای مهمی برای دوره آموزش plc وجود دارد که باید حتماً مورد توجه قرار گیرند. مهمترین پیش نیاز، گذراندن دوره برق صنعتی است که در دوره آموزش پی ال سی مبانی برق و الکترونیک، مفاهیم پایه اتوماسیون صنعتی، مبانی کامپیوتر و برنامه نویسی، دانش ریاضی و مهارتهای فنی تکمیلی را فرا خواهید گرفت. از همه مهمتر انگیزه و علاقه میتواند یک پیش نیاز اصلی و مهم به شمار آید. چراکه اگر علاقه و انگیزهای در این رابطه نباشد، مهارت آموز نمیتواند به خوبی مباحث را پیش برده و یا با پشتکار به آن توجه ویژهای داشته باشد.
البته پیش نیازهای دوره آموزش پی ال سی به دو دسته پیش نیازهای سخت افزاری و نرم افزاری تقسیم میشوند. پیش نیاز سخت افزاری شامل مهارت در سیم بندی و وایرین، آشنایی با برخی تجهیزات صنعتی همانند سنسورهای مخصوص رلهها، الکترو موتور و غیره میشود. تمام این مطالب پایه بوده و پیچیدگی چندانی ندارند و تعدد آشنایی پاسخگوی نیاز ما خواهد بود. بنابراین به راحتی میتوانید این مرحله را پشت سر بگذرانید. اما نگران نباشید هر آنچه که شما برای یادگیری plc نیاز دارید در دوره آموزش plc آموزش داده خواهد شد.
سرفصل دوره آموزش پی ال سی
مهارت اکتسابی پس از گذراندن دوره آموزش پی ال سی
فراگیران دوره آموزش پی ال سی مهارتهای متعددی را کسب میکنند که در حوزههای مختلفی این مهارتها کاربرد دارند. در ادامه مطلب به بررسی این مهارتها خواهیم پرداخت.
تسلط بر مهارتهای برنامه نویسی
با پشت سر گذراندن دوره آموزش پی ال سی مهارت آموز با زبانهای مختلف نظیر لدر دیاگرام آشنا شده و میتواند برنامههای مختلفی از آن را اجرا نماید. همچنین قدرت طراحی منطقه کنترلی برای سیستمهای اتوماسیون را به دست میآورد. با این مهارت فرد میتواند با استفاده از توابع پیشرفته در plc آن را ارتقا داده و برنامههای پیچیده و هوشمندی با آن ایجاد نماید.
مهارت طراحی و راه اندازی
دوره آموزش پی ال سی به مهارت آموز کمک کرده تا قابلیت طراحی سیستمهای کنترل صنعتی را داشته باشد. همچنین توانایی انتخاب و پیکربندی تجهیزات را به مهارت آموز هدیه میدهد. مهارت در ارتباط بین قطعات مختلف سیستم کنترلی، هم از دیگر مهارتهایی است که با دوره آموزش پی ال سی فرا گرفته میشود. البته طراحی مدارهای فرمان و قدرت را هم نباید در این میان نادیده گرفت.
مهارتهای عیب یابی و تعمیرات
شناسایی سریع خطاها در سیستمهای کنترلی میتواند جزء مهمترین مهارتهای عیب یابی و تعمیرات باشد. توانایی رفع مشکلات سخت افزاری و نرم افزاری هم از این مهارت تامین میشود. در واقع مهارت آموز با مهارت عیب یابی و تعمیرات میتواند در راستی آزمایی برنامههای plc و تست آنها هم به صورت عالی عمل کند. پس با پشت سر گذراندن آموزش plc تحلیل و ارزیابی عملکرد سیستمهای اتوماسیون هم به خوبی پیش خواهد رفت.
کسب مهارتهای ارتباطی و شبکه
با دوره آموزش پی ال سی مهارت آموز توانایی ارتباط بین plcهای مختلف را به خوبی فرا گرفته و میتواند برقراری ارتباط با سیستمهای hmi و سنسورها را داشته باشد. از همه مهمتر پیکربندی شبکههای صنعتی و استفاده از پروتکلهای ارتباطی مختلف همگی از مهارتهای ارتباطی و شبکه به شمار میآیند.
کسب مهارتهای نرم افزاری
پس از مهارتهایی که پیشتر ذکر شد، با دوره آموزش پی ال سی میتوان مهارتهای نرم افزاری مختلف را فرا گرفت به گونهای که شخص بتواند با نرم افزارهای تخصصی مانند: Siemens TIA Portal، Allen Bradley RSLogix و Schneider Unity Pro کار کند و آنها را مورد استفاده و هدف قرار دهد. همچنین توانایی شبیهسازی و تست برنامهها را هم در این حیطه در اختیار داشته باشد.
مهارتهای مدیریتی پروژه
همانطور که از نام این مهارت بر میآید، برنامهریزی پروژههای اتوماسیون و مدیریت تیمهای فنی و ارزیابی نیازمندیهای صنعتی همگی در این مهارت جای میگیرند. پی ال سی در بسیاری از صنایع نقش کلیدی را ایفا میکند و مهارتهای فراوانی را به متخصصان این شغل هدیه میدهد.
مزایا حضور در کلاس آموزش plc
حضور در کلاس آموزش پی ال سی مزایای متعددی به همراه دارد که در ادامه مطلب قصد داریم به بررسی این مزایا بپردازیم.
یادگیری ساختارمند و تخصصی
در آموزش پی ال سی تمام مباحث به صورت ساختارمند و تخصصی در اختیار مهارت آموز قرار داده شده است. به طوری که آموزشها با یک اصول و نظم خاصی پیش میروند. متخصصان با تجربه مباحث درسی را به گونهای تدوین کردهاند تا بتوانند آخرین استانداردها و تکنولوژیهای روز را به صورت منظم و ساختارمند به مهارت آموز یاد دهند.
به کارگیری تمرینهای عملی و کاربردی
دوره آموزش plc کار با تجهیزات و سخت افزارهای واقعی همچنین انجام پروژههای عملی در محیط کارگاهی را در اختیار مهارت آموز قرار داده تا مفاهیم را بهتر یاد گیرد. به گونهای که سناریوهای صنعتی مختلفی را شبیه پروژههای واقعی طراحی کرده و شبیه سازی شده در اختیار مهارت آموز قرار میدهد.
بهرهگیری از اساتید مجرب و متخصص
در آموزش پی ال سی از متخصصان و اساتید زبده و با تجربه بهره برده شده است. این اساتید با بهرهمندی از علم بالا میتوانند دانشجویان را راهنمایی کرده و مشاورههای بینظیر را به آنها ارائه دهند. همچنین مهارت آموز امکان پرسش و پاسخ تخصصی و دریافت بازخورد و ارزیابی مستمر را هم خواهد داشت.
شبکه سازی و ارتباطات حرفه ای
با حضور در کلاس آموزش plc مهارت آموز با همکلاسیهای متخصص خود آشنا شده و ایجاد ارتباط تنگاتنگ با آنها موجب شده تا در آینده بتوانند با همدیگر شبکه عظیمی را تشکیل دهند. همچنین با متخصصان صنعت هم ارتباط برقرار کنند. فرصتهای همکاری و معرفی شغلی همگی از مزیتهای این شبکه سازی حرفهای به شمار میآیند.
افزایش اعتماد به نفس در حوزه تخصصی
در هر شغل و یا زمینهای افزایش اعتماد به نفس میتواند موجب موفقیت و پیشرفت آن کار شود. از همه مهمتر موجب توسعه مهارتهای فنی و مهندسی و ارتقای سطح دانش تخصصی فرد میگردد.
افزایش شانس استخدام در صنایع مختلف
دوره آموزش پی ال سی علاوه بر آموزش و تدریس مباحث به افراد کمک کرده تا بتوانند در صنایع مختلف به راحتی استخدام گردند و افزایش این شانس را به همراه داشته باشند. همچنین امکان دریافت حقوق، مزایای بیشتر و گسترش فرصتهای کاری را هم به همراه خواهند داشت.
اعطای مدرک بین المللی حرفهای و دو زبانه
از دیگر مزیتهای حضور در کلاس آموزش plc دریافت مدرک بین المللی و دو زبانه است. در واقع مهارت آموز پس از پایان دوره و کسب نمره قبولی در آزمون که حد نصاب ۶۰ از ۱۰۰ است، مدرک بین المللی دریافت میکند. این مدرک گواه موفقیت شما در پشت سر گذراندن دوره آموزش پی ال سی خواهد بود.
همچنین مورد تایید قوه قضاییه و دیگر سازمانهای دولتی و خصوصی بوده، به نحوی که میتوان به راحتی در تمام ارگانها از آن استفاده نمود و استخدام شد. از همه مهمتر آنکه با این مدرک میتوان راهی برای مهاجرت باز کرد و به کشورهای دیگر مهاجرت نمود و از این طریق در کشورهای دیگر به درآمدهای دلاری دست یافت.
بازار کار دوره آموزش plc مجتمع فنی تهران
خوشبختانه برعکس کارهای تجربی، تخصص و مطرح شدن در plc برای جوانان و مهندسین جوان بسیار سادهتر از افراد کهنه و با تجربه است. چرا که اکثر توانایی در این حوزه به برنامه نویسی ختم میشود؛ موردی که برای افراد کهنسال به هیچ وجه جالب نمیباشد. البته هستند کسانی که همواره خود را به روز نگه داشته و از یادگیری دریغ نمیکنند تا بتوانند در مسیر رشد شخصی ثابت قدم و استوار ادامه دهند. به همین دلیل یادگیری و در کنار آن حرفهای شدن برای شما مهندسین قاعدتاً گزینه مساعدتری خواهد بود.
با توجه به نیاز شدید کشورمان در مسیر توسعه صنعتی حضور پیالسیها به شدت افزایش یافته و بعضاً نیازهای جدید صنعتی راهکارهای جدیدی نیز میطلبد که در نهایت به برنامهنویسی سطح بالا خواهد انجامید. به همین خاطر آموزش plc بسیار مورد توجه و اهمیت قرار میگیرد. رسیدن به این نقطه برای شما که جوانتر هستید، کاری به مراتب سادهتر نسبت به کسانی است که با توجه به سنشان دغدغههای بیشتری را برای مدیریت دارند.
برای متخصص و برنامه نویسی plc فرصتهای شغلی بسیار خوبی وجود دارد و بسیاری از کارخانهها و مجامع فنی از تخصصی این افراد بهره میبرند. همچنین این حرفه جزء تخصصهایی محسوب میشود که میتوانید هم به صورت استخدامی و هم به صورت پروژهای داخل آن فعالیت کنید. درآمد برنامه نویس PLC و یا به اصطلاح پی ال سی من، بستگی به تجربه کاری آن فرد دارد. بدین دلیل که سطح پروژهها بسته به دستگاه استفاده شده و برنامه مورد نیاز دستگاه، میتواند متفاوت باشد.
آشنایی با برخی از موارد اصلی ترین سرفصل های دوره آموزش plc
آموزش پی ال سی از سرفصلهای مختلف و متعددی تشکیل شده است که هر کدام از این سرفصلها خود دنیای جدیدی از plc را رونمایی میکنند. جهت آشنایی بیشتر مهارت آموز در ادامه بعضی از مهمترین سرفصلها را مورد بررسی قرار میدهیم.
شناخت اساس کار پی ال سی ها
PLC در لاتین مخفف Programmable Logic Controller است که به معنی کنترل کننده منطقی قابل برنامهریزی است. یعنی یک قطعه کنترل کننده که برنامه پذیر است و میتوان برنامههای مختلف و متنوع کنترلی را بر روی آن نوشت. میتوان گفت پی ال سی یک نوع کامپیوتر خاص است که برای کارکردی قابل اطمینان در شرایط صنعتی خاص طراحی شده است. شرایطی مثل دماهای بسیار بالا، رطوبت، خشکی و گرد و خاک. پی ال سیها طراحی شدهاند تا بتوانند فرآیندهای صنعتی را اتوماتیک کنند.
کارهایی مثل خط مونتاژ در یک کارخانه تولیدی، فرآیندهای موجود در کارخانههای سنگ معدن یا تصفیه خانههای فاضلاب و دیگر موارد. مطابق با آموزش پی ال سی یک PLC ورودیها را میگیرد، چه از نقاط ضبط خودکار دادهها و چه از نقاط ورودی انسانی مانند سوئیچها یا دکمهها. بر اساس برنامه نویسی خود، PLC سپس تصمیم میگیرد که آیا خروجی را تغییر دهد یا خیر. خروجیهای PLC میتوانند طیف وسیعی از تجهیزات را کنترل کنند، از جمله موتورها، شیرهای برقی، چراغها، تابلو برق، خاموشکنندههای ایمنی و بسیاری دیگر.
آشنایی با سخت افزار S7 300
محصول زیمنس PLC S7 300 کاملا برنامه پذیر است و در واقع یک رایانه است، اما یک رایانه ویژه که برای مقاصدی خاص تهیه و به بازارهای جهانی عرضه شده است. با دانستن اصول اولیه منطق که پیش نیازی هم ندارد، میتوان اساس کار PLC S7 300 را درک کرد. PLC ها کنترل گر هستند. برنامههای داده شده به PLC S7 300 در حافظه آن ذخیره میشوند تا در مواقع موردنیاز در دسترس باشند.
PLC S7 300 دو نوع حافظه دارد. یکی حافظه موقت است که با یک باتری پشتیبانی میشود و دیگری حافظه دائم است. همچنین PLC S7 300 زیمنس، برای انجام وظایف خاصی که برایش تعریف شده است، امکان اتصال و کنترل ورودیها و خروجیهای زیادی را برای تمامی حسگرها و محرکهای گوناگون دارد. PLC S7 300 قابلیت خواندن و پردازش مقادیر و متغیرهایی چون مقادیر لیمیت سوییچها، متغییرهای آنالوگ مانند مقادیر حسگرهای گرما و فشار، موقعیتها در سیستم های موقعیت یاب را دارد.
PLC S7 300 قابلیت فعال نمودن دستگاههای خاصی مانند انواع موتورهای الکتریکی، سیلندرهای پنوماتیکی یا هیدرولیکی، رلههای مغناطیسی و سیم پیچیها، را دارا است. همچنین میتواند خروجیهای آنالوگ را فعال کند. ساختار PLC S7 300 تقریبا مشابه ساختار رایانه است که این ساختار شامل قسمت پردازنده و قسمت حافظه نیمه هادی است.
نرم افزار Simatic Manager وPortal TIA چیست؟
سیماتیک منیجر: سیماتیک منیجر SIMATIC Manager)) نرم افزار برنامه نویسی است که براساس سیماتیک S7)) و توسط شرکت زیمنس ساخته میشود. نرم افزاری که جهت برنامه نویسی کنترلرها صنعتی سری سیماتیک PLC استفاده میشود. این نرم افزار امکانات مختلفی مانند ابزار گرافیکی را دارد که برای برنامهنویسی و مدیریت بهتر پروژه و … مورد استفاده قرار میگیرد.
سیماتیک منیجر به برنامه نویس این امکان را میدهد که برنامههای پیچیده را برای کنترل فرایندها و خطوط تولید بنویسد و آنها را بر روی PLC سیماتیک اجرا کند. این نرم افزار برای سری PLCهای S400-S300-S200 قابل استفاده است که پس از نوشتن برنامه میتوان آن را شبیه سازی کرده و خطاهای موجود در برنامه را رفع کرد.
تیا پورتال: تیا پورتال Simatic TIA Portal) ) آخرین نسخه بروزرسانی شرکت زیمنس است که برای کنترل و مدیریت اتوماسیون صنعتی کاربرد دارد. این نرم افزار امکان دسترسی کامل به اتوماسیون دیجیتالی را برای شخص فراهم میکند. این نرم افزار در واقع شامل چند نرم افزار است و بهصورت یکپارچه نرم افزارهای Step7، Wincc، Start Drive و … را شامل میشود. برنامههای این پلتفرم شامل نرم افزارهای SIMATIC STEP 7 SIMATIC WINCC ،SINAMIC STARDRIVE ،SIMOTION SCOUT ، SIMOCODE و مدیریت انرژی است. تمام این نرم افزارها در دوره آموزش PLC مورد بررسی قرار میگیرند.
آشنایی با زبان های برنامه نویسی LAD, FBD, STL
زبان FBD – Function block diagram
زبان FBD یک زبان گرافیکی بوده که قابلیت برنامه ریزی برای کنترل کنندههای منطقی یا گیتهای منطقی را دارد. زبان FBD در آموزش ال پی سی مانند لدر میتواند عملکرد بین متغیرهای ورودی و متغیرهای خروجی را توصیف نماید. معمولا هر تابع به عنوان یک مجموعه از بلوکها توصیف میشود. در زبان برنامه نویسی FBD متغیرهای ورودی و متغیرهای خروجی توسط خطوط اتصال به بلوک ها متصل میشوند. عناصر اساسی زبان برنامه نویسی FBD شناسایی کلمات کلیدی، انواع داده ها و متغیرها هستند. FBD نیز این امکان را به شما میدهد تا جریان سیگنال بین پردازش گرها در برنامه نوشته شده را مشاهده نمایید.
زبان IL – Instruction list (STL) در آموزش پی ال سی
زبان Instruction List از دستورالعملهای مینیومی در نمودارهای پلهکانی استفاده میکند و دستورات را از طریق یک ترمینال برنامه نویسی به PLC میفرستد. IL نیز مانند ST یک زبان نوشتاری میباشد. این زبان شباهت زیادی به زبان Assembly داشته و به همین دلیل اگر شما در زمینه کار با زبان اسمبلی توانایی دارید، قطعا برنامه نویسی به این زبان میتواند برای شما گزینه مناسبی باشد. با این حال در میان زبانهای PLC این زبان به ندرت انتخاب مهندسین میباشد.
زبان LAD در آموزش PLC
با LD، شما با ترکیب نمادها (زبان گرافیکی) برای انجام اقدامات خاصی برنامهریزی میکنید. LD یکی از محبوبترین نوع زبانهای برنامه نویسی PLC است زیرا به عنوان زبان تصویری، شناخته شده است که با داشتن ابزارهای اشکال زدایی مناسب و نمایش خوب برای منطق گسسته، میتوان آن را فراگرفت. زبان لدر برای کاربردهایی کنترلی و توالی به شکل باینری بسیار مفید است و به شکل موازی پیاده سازی میگردد.
پیش نیاز ها
- گذراندن دوره برق صنعتی
سرفصل ها
- آشنایی با اساس کار PLCها
- معرفی سخت افزار S7 300
- آشنایی با نرم¬افزار Simatic Manager وPortal TIA
- نقش ماژول های ورودی و خروجی
- آشنایی با زبان های برنامه نویسی LAD, FBD, STL
- طراحی مدار و تست برنامه های پردازش سیگنال دیجیتال
- اجرای الگوریتم های برنامه نویسی مدارهای قدرت
- پنیوماتیک و سنسورهای دیجیتال
- آرشیو برنامه ها در Tia Portal
- بررسی انواع کانتر و تایمر ها
- بررسی latching
کسب توانایی ها
- آشنایی با ساختار PLC، ماژول ها و برنامه ریزی کنترلرهای صنعتی
- برنامه نویسی و کار عملی با نرم افزار TIA و Simatic Manager
بازار کار
- از آن جایی که پی ال سی ها در صنایع مختلف به کار می روند و دارای بازار کار گسترده¬ای مخصوصا در کشورهای صنعتی هستند. اما، کار با PLC ها امری تخصصی می باشد و نیازمند نیروی متخصص در این زمینه است. دانشپذیران با یادگیری این شغل فنی و افزایش مهارت خود می توانند درامد بالایی را کسب کنند. در حال حاضر PLC دلتا و PLC زیمنس پرکاربردترین برندها در ایران هستند که بسیاری از صنایع و کارخانجات از آن استفاده میکنند. پس، اگر بتوانید به عنوان متخصص در این شرکت ها مشغول شوید می توان گفت آینده شما تضمین است.