مهندسی انرژی و تاسیسات
گروه انرژی و تاسیسات
دروس گروه انرژی و تاسیسات در مجتمع فنی تهران، با نگاهی عمیق به نیاز مهندسان تاسیسات در صنعت و مهارت های فنی علاقمندان به عضویت در سازمان نظام مهندسی که مایل به درک دقیق الزامات مقررات ملی ساختمان و اصول محاسباتی و اجرایی تاسیسات گرمایشی و سرمایشی ساختمان های مسکونی، تجاری و اداری طراحی شده است.
بخش بزرگی از راحتی و رفاهی که بشر در زندگی مدرن برای خود فراهم کرده است، کنترل دما و شرایط زیست در مکان هایی است که در آنجا زندگی، تحصیل و اشتغال جریان دارد. برای این منظور سیستم های تاسیساتی به کمک انسان آمده است. این سیستم ها، زمینه آسایش را در حوزه های زیر تامین کرده است:
الف- تامین گرمایش لازم در ساختمان
انسان در محیطهای تحت اشغال و زندگی خود نیاز به گرمایش دارد. بخشی از این گرمایش خصوصا در فصول سرد سال از طریق سیستم های حرارت مرکزی مانند شوفاژ و هواساز یا سیستم های غیرمرکزی نظیر پکیج و بخاری برای کنترل دمای محیط مصرف میشود تا در حد آسایش انسان باشد. بخش دیگری از این گرمایش نیز صرف تامین انرژی لازم برای گرمایش آب مصرفی بهداشتی مورد نیاز ساکنین میگردد. طراحی و انتخاب سیستم مناسب گرمایش و سایزینگ مناسب تجهیزات مربوطه بر اساس شرایط اقلیمی و کاربری ساختمانها و همچنین ظرفیت و ویژگیهای ترمودینامیکی آنها بسیار اهمیت دارد. از سوی دیگر تعویض مداوم هوای محیط و تامین هوای تمیز جهت تنفس انسانها بسیار مهم است.
از آنجا که طراحی درست و اصولی سیستم گرمایش نقش بسیار مهمی در کیفیت زندگی و میزان مصرف انرژی ساختمان در درازمدت دارد، لذا مقررات ملی ساختمان در مبحث چهارده و نوزده الزامات دقیقی برای طراحی و اجرای تاسیسات گرمایشی ارائه داده است که لازم است مهندسان و خصوصا اعضای نظام مهندسی بر این الزامات تسلط داشته باشند.
برای شرکت در دوره آموزشی طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان سطح یک (سیستمهای گرمایش) اینجا کلیک کنید.
ب- تامین سرمایش و تهویه مطبوع لازم در ساختمان
انسان در محیط های تحت اشغال و زندگی خود در فصول گرم سال نیاز به سرمایش نیز دارد. این سرمایش برای تامین دمای مطلوب در تابستان ها و نیز کاهش فعالیت باکتری های بیماریزا در محیط بسیار موثر است. از آنجا که کم کردن درجه حرارت یک محیط نسبتا خنک (داخل ساختمان) و انتقال این گرما به یک محیط نسبتا گرم (هوای محیط خارج ساختمان در تابستانها) بر اساس اصل دوم ترمودینامیک بر خلاف رویه طبیعت است، لذا تامین انرژی سرمایشی بسیار هزینه براست و میتواند بطور جدی مصرف انرژی ساختمان را تحت تاثیر قرار دهد. سیستم های سرمایش مرکزی نظیر چیلرها و سیستم های غیرمرکزی تبخیری نظیر کولر آبی یا تبریدی نظیر کولر گازی امروزه بطور گسترده در ساختمانها استفاده میشود که هم از جنبه فنی و هم از جنبه معماری دارای نکات بسیار زیادی هستند و آشنایی با الزامات و استانداردهای مربوطه برای همه مهندسان و اعضای سازمان نظام مهندسی الزامی است.
برای شرکت در دوره آموزشی طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان سطح دو (سیستمهای سرمایش) اینجا کلیک کنید.
ج- طراحی سیستمهای آب و فاضلاب
بخش مهمی از لولهکشی ساختمان (Plumbing) به منظور تامین آب بهداشتی ساختمانها و دفع فاضلاب است که طراحی و اجرای آن نیازمند رعایت الزامات گوناگون فنی، بهداشتی، معماری و استانداردی است که لازم است مهندسان و نقشه کشان تاسیسات با آنها آشنا باشند. بعنوان نمونه بخشی از این الزامات در هندبوک های معتبر نظیر ASHREA و برخی در نشریات فنی از جمله نشریه 128 ذکر شده است.
برای شرکت در دوره آموزشی طراحی سیستم های آب و فاضلاب خانگی و تاسیسات بهداشتی اینجا کلیک کنید.
د- نرم افزارهای محاسبات تاسیسات و شبیه سازی انرژی ساختمان
طراحی و انتخاب تجهیزات غالبا یک فرایند فنی است که توسط مهندسان، مشاوران و شرکت های مهندسی مشاور انجام میشود و نتایج آن از طریق یک دفترچه محاسبات به کارفرمای پروژه ارائه میگردد. ابزار این افراد برای انجام محاسبات گوناگون، رجوع به استانداردهای متعدد و هندبوک های مرجع است که یک فرایند رفت و برگشتی با دفعات متعدد تکرار است که احتمال بروز خطا و اشتباه را بسیار بالا میبرد. انجام محاسبات مهندسی و دقیق بصورت روشمند نیازمند نرم افزارهای کامپیوتری معتبری است که میبایست دقت محاسبات و الگوریتم های محاسباتی آنها توسط مراجع رسمی مورد قبول واقع شده باشد. یکی از این نرم افزارها که در ایران بسیار شناخته شده و توسط مراجع فنی و سازمان نظام مهندسی مورد تائید قرار گرفته است، نرم افزار Carrier HAP میباشد. این نرم افزار در محاسبات افت انرژی ساختمان ها با توجه به اقلیم منطقه و سایزینگ و انتخاب تجهیزات مختلف دارای قدرت خارق العاده ای است.
برای شرکت در دوره آموزشی نرم افزار Carrier اینجا کلیک کنید.
نرم افزار دیگری که برای شبیه سازی مصرف انرژی ساختمان اخیرا توجه محافل علمی و آکادمیک را به خود جلب کرده است، نرم افزار Design Builder است که بر اساس موتور محاسباتی Energy Plus (نرم افزار توسعه داده شده توسط دپارتمان انرژی امریکا) عمل میکند. این نرم افزار قابلیت شبیه سازی همزمان انرژی مصرفی ساختمان و سیستمهای تامین کننده انرژی را بصورت همزمان داراست و دارای محیط کاربری بسیار مناسبی است.
ه- مدل سازی هوشمند تاسیسات مکانیکی ساختمان
مدل سازی هوشمند ساختمان به کمک تکنولوژی BIM (Building Information Modeling) امروزه یکی از شاخه های مهم اشتغال برای فعالین صنعت ساختمان است. به کمک این تکنولوژی علاوه بر اطلاعات هندسی سه بعدی CAD، ویژگیهای ساخت و فنی مهندسی به المانهای ساختمان داده میشود که در طی چرخه عمر پروژه از مرحله طراحی تا ساخت و بهره برداری قدرت مدیریت مهندسان را بسیار افزایش میدهد. در حال حاضر تنها نرم افزار BIM حوزه تاسیسات مکانیکی و برقی ساختمان نرم افزار REVIT MEP است. این نرم افزار که امروزه در ایران بسیار پرکاربرد است قابلیت های وسیعی در مدل سازی کانالها و لوله کشی های ساختمان، فیتینگ ها، سیمکشی ها، بازشوها، ... دارد.
برای شرکت در دوره آموزشی نرم افزار REVIT MEP قسمت مکانیکال اینجا کلیک کنید.
و- مدیریت انرژی در ساختمان
انرژی مصرفی ساختمان های بخش تجاری و اداری امروزه حدود 40% مصرف کل انرژی کشور را شامل میشود که عدد بسیار بزرگی است. قطعا فرصت های بهبود و کاهش مصرف در این مصرف بزرگ نهفته است که با شناخت دقیق مصارف و مدیریت موثر آنها و همچنین تغییر الگوهای مصرف قادر به ارتقای بهره وری در این بخش خواهیم بود. استاندارد ISO 50001 در این زمینه بسیار موفق بوده است بطوری پیاده سازی این استاندارد با بهره گیری از الگوی بهبود مستمر چرخه دمینگ و مدیریت فرایندها، در بسیاری از ساختمانهای تجاری، اداری، صنعتی و صنایع انرژی بر موجب صرفه جویی ای بزرگ در مصارف انرژی در سطح خرد و ارتقای کیفیت محیط زیست و حفظ منابع انرژی در سطح کلان شده است. فرایندهای ممیزی انرژی، تعریف خط تراز انرژی، تعیین فرصتهای بهبود، ... همگی بخشی از وظایف تعریف شده برای مدیریت اثربخش انرژی در ساختمان میباشد.
برای شرکت در دوره آموزشی مدیریت انرژی در ساختمان اینجا کلیک کنید.
ز- نقشه کشی تاسیسات مکانیکی ساختمان
تهیه نقشه های دوبعدی اجرایی تاسیسات مکانیکی ساختمان در نرم افزار AutoCAD آخرین مرحله از زنجیره مراحل طراحی و مهندسی انرژی و تاسیسات ساختمان است. نقشه کشی تاسیسات ساختمان عبارت از موارد مختلفی نظیر لوله کشی و کانال کشی، فاضلاب، گاز مصرفی، سیستم اسپرینکلر، ... میباشد.
برای شرکت در دوره آموزشی نقشه کشی تاسیسات اینجا کلیک کنید. شرکت در این دوره به همه مهندسان و نقشه کشی ها برای کسانی که قبلا تجربه کمی استفاده از اتوکد را داشته اند توصیه میشود.