جستجو برای "{{term}}"
جستجو برای "{{term}}" نتیجه ای نداشت.
پیشنهاد می شود:
  • از املای صحیح کلمات مطمئن شوید.
  • از کلمات کمتری استفاده کنید.
  • فقط کلمه کلیدی عبارت مورد نظر خود را جستجو کنید.
{{count()}} نتیجه پیدا شد. برای دیدن نتایج روی دکمه های زیر کلیک کنید!
نتیجه ای یافت نشد.
سایر نتیجه ها (دپارتمان ها، اخبار، مقالات، صفحات) را بررسی کنید.

{{item.title}}

{{item.caption}}
نتیجه ای یافت نشد.
سایر نتیجه ها (دوره ها، اخبار، مقالات، صفحات) را بررسی کنید.

{{item.title}}

{{item.caption}}
نتیجه ای یافت نشد.
سایر نتیجه ها (دوره ها، دپارتمان ها، مقالات، صفحات) را بررسی کنید.

{{item.title}}

{{item.caption}}
{{item.datetime}}
نتیجه ای یافت نشد.
سایر نتیجه ها (دوره ها، دپارتمان ها، اخبار، صفحات) را بررسی کنید.

{{item.title}}

{{item.caption}}
{{item.datetime}}
نتیجه ای یافت نشد.
سایر نتیجه ها (دوره ها، دپارتمان ها، اخبار، مقالات) را بررسی کنید.

{{item.title}}

{{item.caption}}
{{item.datetime}}
  • سه شنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۴
۷

مالیات گردش حساب چیست و چگونه محاسبه می ‌شود؟

مالیات گردش حساب بانکی از روش‌های جدید سازمان مالیاتی جهت افزایش درآمد دولت و همچنین مبارزه با فرار مالیاتی است. البته در فرآیند محاسبه مالیات بر گردش حساب یا تراکنش بانکی، به مقدار گردش حساب و میزان پول مورد معامله توجه خواهد شد. به عبارتی دیگر سازمان امور مالیاتی با در نظر گرفتن دو شرط یعنی انجام بیش از 100 تراکنش واریزی در مدت یک سال و مجموع وجه تمام تراکنش ‌های طول یک سال بالای 500 میلیون، مالیات بر گردش حساب شخص حقیقی یا حقوقی را تعیین خواهد کرد.

بنابراین با توجه به این قانون سازمان امور مالیاتی در صورتی که گردش حساب افراد حقیقی یا حقوقی تا سقف مشخص اعلام شده باشد، از پرداخت مالیات بر گردش حساب معاف خواهند شد. سازمان امور مالیاتی یک لیست از انواع تراکنش‌های بانکی معاف از مالیات بر گردش حساب مانند: درآمد حاصل از خرید یا فروش سهام و جابجایی پول بیان حساب‌های شرکا در مشاغل را ارائه داده است. البته افراد حقیقی یا حقوقی جهت استعلام مالیات بر گردش حساب یا تراکنش مالیاتی، می‌توانند از طریق وبسایت my.tax.gov.ir اقدام کنند. در صورت علاقه‌مندی به کسب اطلاعات بیشتر درباره مالیات گردش حساب و چگونگی محاسبه آن، با ما در وبلاگ تخصصی سایت مجتمع فنی تهران همراه باشید.

تعریف مالیات گردش حساب

سازمان امور مالیاتی و البته دولت جهت کسب درآمد برای هزینه‌های جاری کشور، قانون مالیات بر گردش حساب بانکی را تعیین کرده‌اند. بنابراین دولت به واسطه درآمد حاصل از مالیات تراکنش بانکی یا گردش حساب بخشی از مخارج زیر‌ساخت‌های نظامی، اقتصادی، فرهنگی و بیمه عمومی را تامین خواهد کرد. به عبارتی دیگر هدف اصلی دولت‌ها از تعیین مالیات به ویژه این طرح، تنظیم بازار و افزایش درآمد‌های خود جهت تامین هزینه‌های عمومی در کنار جلوگیری از فرار مالیاتی است. مودیان مالیاتی با توجه به اطلاعات ارائه شده در آموزش حسابداری، می‌توانند مبلغ مالیات بر گردش حساب بانکی خود را مشخص کرده و سپس جهت پرداخت آن اقدامات لازم را انجام دهند.

بدون شک افراد حقوقی و حقیقی در صورت پرداخت به موقع مالیات به ویژه مالیات تراکنش بانکی، شامل جریمه سازمان امور مالیاتی و مسدود شدن حساب خود نخواهند شد. سازمان امور مالیاتی برای اینکه افراد حقیقی و حقوقی در گروه افراد مشمول پرداخت مالیات گردش حساب قرار بگیرند، دو شرط اساسی را اعلام کرده و این شروط، شامل موارد زیر خواهند بود:

  • انجام بیش از 100 تراکنش واریزی افراد حقیقی یا حقوقی در طول یک سال
  • جمع مبلغ تراکنش‌ها بیش از 500 میلیون (البته این میزان مبلغ در برخی از مشاغل مختلف بوده و به عبارتی دیگر برای افراد حقیقی و حقوقی، متفاوت خواهد بود.)

بنابراین در صورتی که گردش مالی فرد بیشتر از این دو شرط باشد، سازمان امور مالیاتی ورود پیدا کرده و فرآیند حسابرسی حساب فرد را شروع خواهد کرد. پس از بررسی‌های لازم سازمان امور مالیاتی و تایید مشمولیت، پیام یا تماس با صاحب حساب برقرار خواهد شد تا او اقدامات لازم جهت پرداخت مالیات بر تراکنش بانکی را انجام دهد. اکنون صاحب حساب با ارائه مستنداتی، دلایل گردش مالی بیش از 100 تراکنش و مبلغ بالای 500 میلیون را بیان خواهد کرد. در صورتی که سازمان امور مالیاتی با این مستندات قانع نشود، حساب مسدود شده و سازمان در برخی از موارد فرآیند حسابرسی یا بررسی حساب را نیز بر عهده خواهد گرفت.

فرآیند محاسبه مالیات گردش حساب

به طور حتم از سوالات مهم مودیان مالیاتی به ویژه صاحبان حساب‌های تجاری، چگونگی محاسبه مالیات گردش حساب است. سازمان امور مالیاتی جهت تعیین دقیق میزان مبلغ مالیات بر گردش حساب یا تراکنش بانکی افراد حقیقی یا حقوقی، فرمولی مشخص کرده است. بنابراین این افراد با استفاده از فرمول تعیین مالیات بر گردش حساب سازمان امور مالیاتی، می‌توانند میزان مبلغ پرداختی یا معاف و عدم معافیت از این سیستم مالیاتی را مشخص کنند. اما فرمول تعیین میزان مبلغ مالیات بر تراکنش بانکی، عبارت است از:

  • درآمد‌های تا سقف 50 میلیون تومان: 15 درصد کل درآمد
  • درآمد‌های بین 50 تا 100 میلیون تومان: 20 درصد کل درآمد
  • درآمد‌های بالای 100 میلیون تومان: 25 درصد کل درآمد

البته در صورتی که افراد حقیقی یا حقوقی میزان مبلغ یا درآمد حاصل خود را کتمان کنند، سازمان امور مالیاتی مطابق با ماده 192 قانون مالیات‌های مستقیم برای آن‌های جریمه 30 درصدی غیر‌قابل بخشش در نظر خواهد گرفت. همچنین در صورتی که واریزی‌های حساب بانکی اشخاص برای سازمان امور مالیاتی به عنوان درآمد حاصل از فعالیت‌های اقتصادی ثابت شود، شخص باید 25 درصد مالیات مطابق ماده 105 قانون مالیات‌های مستقیم پرداخت کند.

سقف مالیات گردش حساب

سازمان امور مالیاتی جهت مشخص کردن میزان وجه مالیات بر گردش حساب اشخاص حقیقی یا حقوقی، سقفی را تعیین کرده است. بنابراین در صورتی که سقف واریزی افراد بیشتر از این میزان باشد، باید آمادگی لازم جهت پرداخت این سیستم مالیاتی را داشته باشند. اما سقف گردش حساب جهت پرداخت مالیات، شامل موارد زیر است:

  • بیکار: سقف گردش حساب افرادی که شغل فعالی ندارند، مبلغ 500 میلیون خواهد بود.
  • مستمری ‌بگیران: سقف گردش مالی مستمری ‌بگیران، 1 میلیارد تومان است.
  • غیرفعال مالیاتی: سقف گردش مالی افرادی مانند: خانم‌های خانه دار یا دانشجویان که فعالیت مالیاتی ندارند، مبلغ 500 میلیون است.
  • بازنشسته: سقف گردش حساب بازنشستگان، 2 میلیارد تومان خواهد بود.

در صورتی که سقف تراکنش هر یک از گروه‌ها، بالا‌تر از میزان سقف گردش حساب تعیین شده باشد. تراکنش بانکی مشکوک محسوب شده و سازمان امور مالیاتی جهت بررسی حساب، وارد خواهد شد. مطمئنا پس از انجام ارزیابی‌های لازم سازمان امور مالیاتی و اثبات درآمد حاصل از فعالیت‌های اقتصادی بیش از سقف گردش حساب، فرد موظف به پرداخت مالیات بر تراکنش بانکی خواهد شد.

فرآیند استعلام مالیات گردش حساب

در گذشته مودیان مالیاتی و افراد حقیقی یا حقوقی جهت بررسی میزان مالیات گردش حساب، به اداره دارایی مراجعه می‌کردند. اما امروزه آن‌ها با استفاده از روش الکترونیکی، فرآیند استعلام مالیات بر تراکنش بانکی خود را سریع و راحت انجام خواهند داد. اما مراحل استعلام الکترونیک مالیات بر گردش حساب اشخاص حقیقی و حقوقی، عبارت است از:

  • ابتدا فرد باید وارد پورتال خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور به آدرس my.tax.gov.ir شد.
  • سپس با استفاده از کد ملی و رمز عبور، وراد سامانه مالیاتی شود. در صورتی که شخص فرآیند ثبتنام سازمان امور مالیاتی را انجام نداده باشد، باید انجام این کار را در اولویت قرار دهد تا سازمان امور مالیاتی امکان ارائه خدمات مانند: استعلام میزان مالیات گردش حساب به او را داشته باشد.
  • در این مرحله به یکی از بخش‌های استعلام وضعیت مالیاتی، مشاهده سوابق مالیاتی یا پرداخت مالیات مراجعه کرده و البته به طور معمول گزینه استعلام مالیات بر گردش حساب وجود دارد.
  • مرحله بعد نوبت نوشتن اطلاعات لازم مانند: شماره حساب بانکی و بازه زمانی مورد نظر جهت بررسی یا استعلام مالیات تراکنش بانکی خواهد بود.
  • سامانه در مرحله آخر نتیجه جستجو یعنی میزان مبلغ مالیات بر گردش حساب را به افراد اعلام خواهد کرد.

اکنون شخص با اطلاع از میزان مبلغ مالیات بر گردش حساب خود، می‌تواند وجه را با استفاده خدمات الکترونیک و آنلاین سامانه مالیاتی پرداخت کند. جهت پرداخت الکترونیک مبلغ مالیات گردش حساب، مراحل زیر را باید طی کند:

  • ورود به صفحه اصلی سازمان امور مالیاتی
  • کلیک روی گزینه سایر خدمات مالیاتی
  • انتخاب گزینه پرداخت الکترونیک مالیات
  • وارد کردن اطلاعات ورودی شخص به سیستم
  • کلیک کردن روی گزینه صدور قبض جدید
  • ضربه زدن روی گزینه ادامه پس از تایید اطلاعات پرداخت مالیات تراکنش مالی
  • انتخاب گزینه پرداخت آنلاین

تراکنش‌های معاف از مالیات گردش حساب

بدون شک دولت با هدف جلوگیری از فرار مالیاتی و شفافیت مالی، سیستم‌های مختلفی مالیاتی مانند: گردش حساب بانکی را راه اندازی کرده است. البته اجرا این سیستم مالیاتی برای تمام تراکنش‌های بانکی لازم نبوده و سازمان امور مالیاتی جهت اطلاع مودیان خود، لیستی از تراکنش‌های معاف از مالیات بر گردش حساب را تعیین کرده است. اما لیست تراکنش‌های معاف از پرداخت مالیات گردش حساب، شامل موارد زیر خواهند بود:

  • سود حاصل از سپرده‌های بانکی
  • جابجایی و انتقال وجه بین شرکا کسب ‌و‌ کار‌ها
  • تراکنش و واریز‌های روزانه مانند: پرداخت قبض یا خرید‌های روزانه
  • انتقال وجه بین حساب‌های مختلف یک شخص
  • پرداخت پاداش، سنوات، دستمزد و سایر واریزی به حساب سهامداران یا اعضاء هیئت مدیره یک شرکت
  • تراکنش‌های مرتبط با دریافت تسهیلات و وام
  • انتقال و جابجایی وجه بین حساب‌های اشخاصی که منجر به کسب درآمد نشود
  • سود و البته زیان حاصل از خرید یا فروش سهام

سوالات متداول

در بخش پایانی مقاله به پرسش‌های احتمالی شما درباره مالیات گردش حساب و نحوه محاسبه آن، پاسخ داده شده است.

سقف گردش حسابت بانکی برای مالیات دانشجویان چقدر است؟

سازمان امور مالیاتی مبلغ 500 میلیون را، سقف گردش حساب برای مالیات دانشجویان تعیین کرده است.

مالیات بر گردش حساب افرادی که سالانه بیش از 100 میلیون تراکنش واریزی دارند، چند درصد است؟

مطابق فرمول تعیین مالیات بر گردش حساب افرادی که سالانه بیشتر از 100 میلیون تراکنش واریزی دارند، 25درصد خواهد بود.

آیا خانم‌های خانه‌دار معاف از مالیات بر تراکنش بانکی هستند؟

خانم‌های خانه‌دار جز افراد غیر‌فعال مالیاتی بوده و در صورتی که سقف گردش حساب آن‌ها تا 500 میلیون باشد، معاف از پرداخت مالیات بر تراکنش بانکی خواهند بود.

آیا سازمان مالیاتی برای کتمان درآمد حاصل از فعالیت اقتصادی جریمه تعیین کرده است؟

سازمان امور مالیاتی مطابق ماده 192 قانون مالیات‌های مستقیم، افرادی را درآمد حاصل از فعالیت اقتصادی خود را کتمان کنند؛ 30 درصد جریمه غیرقابل بخشش خواهد کرد.

پربازدیدترین مقالات