
- یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
واقعیت افزوده به زبان ساده
واقعیت افزوده چیست و چه کاربردهایی دارد؟
در واقعیت افزوده سختافزارها با نرمافزارها ترکیب میشوند تا چیزهای دیجیتالی را به جهان واقعی اضافه کنند، در لحظه جهان بیرون را پردازش کرده و بلافاصله به فضای پیرامون کاربر عناصر جدید اضافه کنند.
چکیده
واقعیت افزوده نوعی فناوری جالب است که مرز بین جهان واقعی و جهان دیجیتال را کمرنگ کرده است. هدف از این مطلب این است که به زبان ساده توضیح دهیم واقعیت افزوده چیست. در این مطلب دربارهٔ تاریخچهٔ واقعیت افزوده صحبت میکنیم و مثالهایی از کاربردهای مختلف آن میزنیم تا بتوانید آن را بهتر درک کنید.
آشنایی با دنیای فناوری از جمله مهارتهای ضروری کودکان و نوجوانان امروز و مقدمهٔ ورود به دنیای فناوری آشنایی با مفاهیم و قوانین الکترونیک است. دورهٔ آموزش الکترونیک ربات مقدماتی دورهای عمومی است که در دپارتمان کودک و نوجوان مجتمع فنی تهران ارائه میشود. این دوره طی ۲۰ ساعت آموزش دانشآموزان را با مبانی الکترونیک و مکانیک لازم برای ساخت ربات آشنا میکند.
تاریخچهٔ واقعیت افزووده
پیش از پرداختن به جزئیات واقعیت افزوده میخواهیم کمی دربارهٔ ریشههای آن صحبت کنیم. طی سالهای طولانی پیشرفتهای مهم در فناوری و قدرت رایانهها باعث شدهاند بتوانیم امروز فناوری واقعیت افزوده را در اختیار داشته باشیم.
نخستین بار حدود ۶۰ سال پیش بحث واقعیت افزوده مطرح شد. در آن زمان دانشمندان به این فکر میکردد که بتوانند عناصر مجازی را با دنیای واقعی ترکیب کنند. در ادامه با اتفاقات مهم تاریخچهٔ واقعیت افزوده میپردازیم.
یک. آغاز واقعیت افزوده
در دههٔ ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ میلادی شخصی به نام ایوان شاترلند یک ابزار خلاقانه ساخت و نام آن را «شمشیر داموکلس» گذاشت. این دستگاه یک سیستم نمایشی بود که روی سر قرار میگرفت و میتوانست تصاویر گرافیکی را که در رایانه تولید شده بودند به دنیای واقعی اضافه کند.
دو. شروع استفاده از واقعیت مجازی
در دهههای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ توجه زیادی به واقعیت مجازی شد و فناوریهای گرافیکی و نمایشی بسیار پیشرفت کردند. در آن زمان واقعیت مجازی بر ساختن تجربهٔ عمیق اما مجازی تمرکز داشت، اما توانست به رشد واقعیت افزوده نیز کمک کند.
سه. استفاده از واقعیت افزوده برای سرگرمی و کارهای نظامی
در دههٔ ۱۹۹۰ نخستین کاربردهای واقعیت افزوده در بخش سرگرمی و نظامی آشکار شدند. لوییس روزنبرگ کسی بود که سیستمی درست کرد با آن میشد رباتها را از طریق واقعیت افزوده کنترل کرد.
چهار. استفاده از واقعیت افزوده در نشانگرها
در اواخر دههٔ ۱۹۹۰ و اواخر دههٔ ۲۰۰۰ سیستمهای واقعیت افزوده به بازار آمدند که میتوانستند با استفاده از نشانگرها چیزهایی به جهان واقعی اضافه کنند. این فناوری فقط در نشانگرها مورد استفاده قرار میگرفت، اما نخستین تجربهها با واقعیت افزوده را محقق کرد.
پنج. واقعیت افزوده در گوشی هوشمند
پیشرفت گوشیهای هوشمند و تبلتها در اواخر دههٔ ۲۰۰۰ حوزهٔ واقعیت افزوده را بسیار متحول کرد. گوشیها دوربین، حسگر و توانایی پردازش بالا دارند و اکنون به ابزاری برای تجربهٔ واقعیت افزوده تبدیل شدهاند. اپلیکیشنهایی مانند Layer و Wikitude به کاربران امکان میدهند بر اساس مکان واقعی که در آن هستند به اطلاعات و مطالب مجازی دسترسی داشته باشند.
شش. موفقیت پوکمون گو
در سال ۲۰۱۶ پوکمون گو باعث شد میلیونها نفر به واقعیت افزوده دسترسی داشته باشند. این بازی مکانهای واقعی را با شخصیت مجازی پوکمون ترکیب میکند و نشان میدهد در صنعت بازی نیز میتوان از واقعیت افزوده استفاده کرد و تخیل بازیکنان را به کار انداخت. این بازی هنوز هم نسبتاً محبوب است.
هفت. پیشرفت سختافزارها
در سالهای اخیر سختافزارهای واقعیت افزوده بسیار یپشرفت کردهاند. شرکتهایی مانند ماکروسافت و اپل عینکهایی ساختهاند که به شما تجربهٔ واقعیت افزوده را میدهند. این سختافزارهای پیشرفته امکان طراحی، تصویرسازی و استفاده از واقعیت افزوده را قویتر کردهاند.
هشت. ترکیب واقعیت افزوده با هوش مصنوعی
ترکیبکردن واقعیت افزوده با هوش مصنوعی باعث میشود واقعیت افزوده باز هم قویتر شود. الگوریتمهای هوش مصنوعی میتوانند چیزها را در دنیای واقعی شناسایی کنند و امکان تعامل با این چیزها در تجربهٔ واقعیت افزوده را افزایش دهند. با این فناوریها میتوان حوزههایی مانند بهداشت و درمان، کارخانهها و خردهفروشیها را متحول کرد.
پس واقعیت افزوده از زمانی که به وجود آمد تاکنون به شیوههای مختلف تغییر و رشد کرده است. رشد این فناوری هنوز هم ادامه دارد و در آینده سریعتر خواهد شد و تجربه و خلاقیت ما را بهتر خواهد کرد.
مقایسهٔ واقعیت مجازی با واقعیت افزوده
برای استفاده از واقعیت مجازی باید عینک مخصوص داشته باشید و جهانی که در واقعیت مجازی میبینید صرفاً مجازی است و تنها از دریچهٔ عینک میتوانید آن را تماشا کنید. از واقعیت مجازی فقط برای کشفکردن جهان خاص آن میتوان استفاده کرد و دانشآموزان از آن برای یادگرفتن مطالب جدید استفاده میکنند.
اما واقعیت افزوده تجربهای است که در جهان واقعی برای شما اتفاق میافتد. ابزارهای واقعیت افزوده بسیار متنوعتر هستند و حتی از گوشی خودتان هم میتوانید برای این کار استفاده کنید. دانشآموزان میتوانند از واقعیت افزوده برای غرقشدن و تعامل با دنیای واقعی استفاده کنند.
واقعیت افزوده چطور کار میکند و چه انواعی دارد؟
برای آشناشدن با شیوهٔ کار واقعیت افزوده اول باید فناوری پشت آن را بشناسیم. در واقعیت افزوده سختافزارها با نرمافزارها ترکیب میشوند تا چیزهای دیجیتالی را به جهان واقعی اضافه کنند. در این فرایند لازم است در لحظه جهان بیرون پردازش شود و بلافاصله به فضای پیرامون کاربر عناصر جدید اضافه شوند.
واقعیت افزوده شکلهای مختلفی دارد که هرکدام به منظور خاصی به وجود آمدهاند. واقعیت افزودهٔ مخصوص نشانگر پوششهای مجازی خاص به اشیا میدهد. اما بقیهٔ انواع واقعیت افزوده میتوانند چیزهای مختلفی به اشیای جهان واقعی اضافه کنند یا آنها را به نحوی تغییر دهند.
استفاده از واقعیت افزوده در زندگی
امروز واقعیت افزوده میتواند فعالیتهای روزمرهٔ ما را تغییر دهد. اپلیکیشنهای مسیریابی و نقشه که مقصد را در جهان واقعی نشان میدهد و اپلیکیشنهای طراحی داخلی خانهها که به شما امکان میدهند مبلمان خانه را هنوز نخریده سر جای اصلیشان ببینید نمونههای کاربرد واقعیت افزوده هستند. در آینده واقعیت افزوده میتواند شیوهٔ تعامل ما را با اطلاعات و دنیای اطرافمان تغییر دهد.
واقعیت افزوده میتواند شیوهٔ تحصیل را هم تغییر دهد. تجربهٔ آموزشی که به کمک واقعیت افزوده برای دانشآموزان فراهم میشود به آنها کمک میکند مفاهیم دشوار را بهتر درک کنند و مثلاً اتفاقات تاریخی را در محل فعلی آنها ببینند، بهطور مجازی حیوانات را تشریح کنند و آزمایشهای شیمی را بهطور مجازی انجام دهند.
در صنعت بازی هم از واقعیت افزوده بسیار استفاده میشود و بازیهایی که به کمک این فناوری ساخته میشوند بسیار جذابتر هستند. در این بازیها عناصر مجازی با دنیای واقعی ترکیب میشوند و بازیکنان میتوانند به شیوهای خارقالعاده با جهان پیرامون خود در بازی ارتباط برقرار کنند. پیشتر به نمونهٔ آن یعنی بازی پوکمون گو اشاره کردیم و در آیندهٔ بازیهای جدیدتر و جالبی از این نوع را نیز خواهیم دید.
برای کار هم میتوان از واقعیت افزوده استفاده کرد که باعث میشود کارها سادهتر شوند، بهرهوری بیشتر شود و تجربهٔ مشتریان بهبود یابد. همچنین برای تربیت نیروها، دورکاری و نشاندادن اطلاعات پیچیده نیز میتوان از واقعیت افزوده استفاده کرد. مشتریان میتوانند به کمک واقعیت افزوده محصول مورد نظر خود را قبل از خرید امتحان کنند و در نتیجه تجربهٔ خرید بهتری داشته باشند.
برای بازاریابی هم واقعیت افزوده بسیار قوی عمل میکند و مخاطبان را تحت تأثیر قرار میدهد. به کمک واقعیت افزوده میتوان اتاقهای پرو لباس مجازی ساخت تا پیش از خرید آنلاین لباس خود را بهطور مجازی بپوشید و بعد تصمیم بگیرید که آن را میخواهید یا خیر.
در بهداشت و درمان هم میتوان از واقعیت افزوده استفاده کرد. مثلاً جراحان میتوانند در لحظه تصاویر پزشکی را روی بدن بیمار بررسی کنند و این به تشخیص بهتر بیماری و شیوهٔ درمان درستتر کمک میکند. دانشجویان پزشکی هم از واقعیت افزوده برای یادگیری بهتر درسهای خود استفاده میکنند.
در دنیای ورزش هم از واقعیت افزوده استفاده میشود. چیزهایی که در مسابقات ورزشی مثل فوتبال روی تصویر زمین بازی اضافه میشوند و اطلاعاتی دربارهٔ مسابقه یا بازی میدهند به کمک واقعیت افزوده ساخته شدهاند. ورزشکاران برای تمرین و تحلیل عملکرد و افزایش مهارت خود میتوانند از واقعیت افزوده استفاده کنند. داورها هم میتوانند به کمک واقعیت افزوده در لحظه تصمیمات درستتری بگیرند.
آیندهٔ واقعیت افزوده
برای تجربهٔ واقعیت افزوده لازم نیست در این حوزه متخصص باشید. بسیاری از وبسایتهای واقعیت افزوده وجود دارند که کار با آنها ساده است و ابزارهایی دارند که به کمک آنها میتوانید واقعیت افزوده را تجربه کنید. در آینده منتظر باشید که قرار است عینکهای هوشمندی وارد بازار شوند که در آنها هوش مصنوعی با واقعیت افزوده ترکیب شده است و دیدن جهان از دریچهٔ این عینکها تجربهٔ بسیار جالی خواهد بود.
فناوری بهسرعت به رشد خود ادامه میدهد و میتوان انتظار داشت در آینده دنیای واقعیت افزوده تغییرات هیجانانگیز بیشتری بکند و تجربهٔ غرقشدن در دنیای آن برای همهٔ کاربران قویتر و جذابتر شود. شاید حتی باید منتظر ابزارهایی باشیم که هنوز به ذهن ما نمیرسد چه میتوانند باشند.
جمعبندی
نخستین بار حدود ۶۰ سال پیش بحث واقعیت افزوده مطرح شد. در آن زمان دانشمندان به این فکر میکردد که بتوانند عناصر مجازی را با دنیای واقعی ترکیب کنند. در دههٔ ۱۹۹۰ نخستین کاربردهای واقعیت افزوده در بخش سرگرمی و نظامی آشکار شدند. پیشرفت گوشیهای هوشمند و تبلتها در اواخر دههٔ ۲۰۰۰ حوزهٔ واقعیت افزوده را بسیار متحول کرد. گوشیها دوربین، حسگر و توانایی پردازش بالا دارند و اکنون به ابزاری برای تجربهٔ واقعیت افزوده تبدیل شدهاند.
آشنایی با دنیای فناوری از جمله مهارتهای ضروری کودکان و نوجوانان امروز و مقدمهٔ ورود به دنیای فناوری آشنایی با مفاهیم و قوانین الکترونیک است. دورهٔ آموزش الکترونیک ربات مقدماتی دورهای عمومی است که در دپارتمان کودک و نوجوان مجتمع فنی تهران ارائه میشود. این دوره طی ۲۰ ساعت آموزش دانشآموزان را با مبانی الکترونیک و مکانیک لازم برای ساخت ربات آشنا میکند.
در دنیای کسبوکار امروز، تحصیلات دانشگاهی برای حفظ ارزش شما بهعنوان نیروی کار بااستعداد و کارآمد کافی نیستند. برای اینکه مزیت رقابتی شخصی خود را حفظ کنید، باید بر آموزش مستمر و مادامالعمر خود سرمایهگذاری کنید. خانواده بزرگ مجتمع فنی تهران هرساله به هزاران نفر کمک میکند تا در مسیر شغلی خود پیشرفت کنند.
اگر شاغل هستید و وقت ندارید در دورههای آموزشی حضوری شرکت کنید، مجتمع فنی تهران گزینههایی عالی برای آموزش مجازی، آنلاین، آفلاین و ترکیبی ارائه میدهد. با شرکت در دورههای کوتاهمدت مجتمع فنی تهران و دریافت مدارک معتبر و بینالمللی میتوانید با اعتماد به نفس مسیر ترقی را طی کنید و در سازمان خود به مهرهای ارزشمند تبدیل شود.
منبع: SafeSearchKids
مترجم: بهناز دهکردی
پرسشهای متداول
آیا فناوری واقعیت افزوده در گوشی هوشمند هم وجود دارد؟
بله، پیشرفت گوشیهای هوشمند و تبلتها در اواخر دههٔ ۲۰۰۰ حوزهٔ واقعیت افزوده را بسیار متحول کرد. گوشیها دوربین، حسگر و توانایی پردازش بالا دارند و اکنون به ابزاری برای تجربهٔ واقعیت افزوده تبدیل شدهاند. اپلیکیشنهایی مانند Layer و Wikitude به کاربران امکان میدهند بر اساس مکان واقعی که در آن هستند به اطلاعات و مطالب مجازی دسترسی داشته باشند.
واقعیت مجازی و واقعیت افزوده چه تفاوتی دارند؟
برای استفاده از واقعیت مجازی باید عینک مخصوص داشته باشید و جهانی که در واقعیت مجازی میبینید صرفاً مجازی است و تنها از دریچهٔ عینک میتوانید آن را تماشا کنید. از واقعیت مجازی فقط برای کشفکردن جهان خاص آن میتوان استفاده کرد و دانشآموزان از آن برای یادگرفتن مطالب جدید استفاده میکنند. اما واقعیت افزوده تجربهای است که در جهان واقعی برای شما اتفاق میافتد. ابزارهای واقعیت افزوده بسیار متنوعتر هستند و حتی از گوشی خودتان هم میتوانید برای این کار استفاده کنید. دانشآموزان میتوانند از واقعیت افزوده برای غرقشدن در دنیای واقعی و تعامل با آن استفاده کنند.