- شنبه ۲۳ دی ۱۴۰۲
آموزش عادلانه و فراگیر
آموزش عادلانه و فراگیر
چگونه یک محیط آموزش عادلانه و فراگیر فراهم کنیم؟
اصول آموزش عادلانه و فراگیر چه هستند و چگونه باید کلاس درسی عادلانه و فراگیر ایجاد کرد که همه در آن بهیکسان به موقعیتهای آموزشی دسترسی داشته یاشند؟
چکیده
در یک کلاس درس و محیط آموزش عادلانه و فراگیر، هر دانشآموز دسترسی برابر به محتواهای آموزشی دارد، جامعه یادگیرنده با او عادلانه رفتار میکند و برای او ارزش قائل است و مربیان و همسالان از او حمایت میکنند.
هدف از یک کلاس درس فراگیر این است که به همه دانشآموزان آن کلاس به دلیل تواناییها، تجربیات و دیدگاههای تنوع آنها ارزش داده شود. این امر از طریق روشها و استراتژیهایی محقق میشود که هم مبتنی بر تنوع فردی هستند و هم دسترسپذیر برای همه.
اصول یادگیری و آموزش عادلانه
دو رویکرد در حمایت از فراگیران وجود دارد که یکی مبتنی بر «آموزش برابر» است و دیگری مبتنی بر «آموزش عادلانه». «آموزش برابر» به معنای فراهم کردن فرصتهای برابر برای همه فراگیران است. برای نمونه، این فرصتها ممکن است شامل ارائه دستورالعاملهای هدایتی یکسان، ابزارها و مواد یکسان یا زمان یکسان برای انجام تکالیف باشد.
در مقابل، «آموزش عادلانه» به معنای ارائه خدمات حمایتی منحصر به فرد به فراگیران بر اساس نیازهای فردی هر کدام است. این حمایتها از طریق فرایندی ارائه میشوند که به آن «تمایز» میگویند. این کمکها شامل برقراری دسترسی به ابزارها و مواد، وسایل کمک بصری، پشتیبانی فناوری یا ساختارهای یادگیری مشارکتی هستند، اما این کمکها براساس نیاز هر فراگیر تعیین میشوند که با نیاز فرد دیگر متفاوت است.
هدف از آموزش عادلانه فراهم کردن فرصتهای آموزشی مبتنی بر نیاز افراد و تضمین یادگیری عادلانه برای همه فراگیران است. در مقابل، اگرچه فراهم کردن آموزش برابر در کلاس درس بهتر از نبودن آن است، اما لزوماً به نیاز همه فراگیران پاسخ نمیدهد و همه نمیتوانند با اتکا به فرصتهای آموزش برابر به موفقیت برسند.
اصول یادگیری و آموزش فراگیر
هدف از یک کلاس درس فراگیر این است که به همه دانشآموزان آن کلاس به دلیل تواناییها، تجربیات و دیدگاههای تنوع آنها ارزش داده شود. این امر از طریق روشها، استراتژیها و کارهایی محقق میشود که هم مبتنی بر تنوع هستند و هم دسترسپذیر. تنوع روشها شامل توجه به قومیت، جنسیت، گرایش جنسی، فرهنگ، دین،توانایی ذهنی، توانایی جسمی و وضعیت اجتماعی-اقتصادی است. در دسترس بودن نیز به معنای آن است که موانع دسترسی را برای همه فراگیران از بین ببریم.
در یک کلاس درس و محیط آموزش عادلانه و فراگیر، هر دانشآموز دسترسی برابر به محتواهای آموزشی دارد، جامعه یادگیرنده با او عادلانه رفتار میکند و برای او ارزش قائل است و مربیان و همسالان از او حمایت میکنند.
این فضاهای آموزشی بر اهمیت آگاهی فرهنگی تأکید دارند و همه هویتهای اجتماعی را به رسمیت میشناسند و از تأثیرات منفی نابرابری سیستمی آگاه هستند. شناسایی این عوامل مهم، باعث شکلگیری تجربهای از کلاس درس میشود که بر یادگیری فراگیران تأثیر مثبت دارد.
کلاس درس مبتنی بر آموزش عادلانه و فراگیر
برای طراحی دورههای آموزشی فراگیر، باید بهنحوی عمل شود که کلاس درس بازتاب تنوع دیدگاهها، نظرات و رویکردهای مختلف باشد. بهعلاوه، چنین کلاسی باید فراگیران را تشویق کند برای درک و ارزشگذاری نگرشهای فرهنگی مختلف که متفاوت از فرهنگ خود آنها هستند، احساس مسئولیت بکنند.
برای دستیابی به برابری در کلاس درس و همچنین بیرون از کلاس درس، باید دورههایی طراحی کرد که فضایی قابل اعتماد ایجاد میکنند و به فراگیران استقلال و آزادی لازم را برای موفقیت میدهد. برای رسیدن به این هدف ضروری است که به فراگیر بودن اهداف آموزشی، روشهای آموزشی، ارزیابیها و فعالیتهای آموزشی توجه شود.
اجزای دورههای آموزش عادلانه
باید در اهداف آموزشی، عناصر یادگیری فراگیر لحاظ شده باشند، حتی اگر دوره آموزش دارای محدودیت خاصی مانند صدور گواهی ویژه و غیره باشد. هنگام بررسی و تجدید نظر در اهداف آموزشی، نهتنها باید درک و توانایی فراگیران در نظر گرفته شود، باید به دیدگاههای متنوع و علایق منحصر به فرد آنها نیز توجه کرد. اهداف آموزشی باید فراگیران را به تحلیل و تفکر انتقادی و کشف ایدهها و دیدگاههای جدید تشویق کنند.
در روشهای آموزشی و شیوه تدریس نیز باید نیازها و سوابق متنوع همه دانشآموزان مد نظر قرار بگیرند. برای بررسی روش تدریس، زمان کافی اختصاص دهید و به این فکر کنید که چگونه باید از نیازهای متنوع دانشآموزان در طول فرایند آموزش حمایت کنید و روشهای خود را براساس آن نیازها تنظیم کنید.
هنگام ارزیابی آموزش، مهم است که از ارزیابیهای سازنده استفاده کنید که در جریان آنها فراگیران میتوانند فرایند پیشرفت خود را در طول دوره و قبل و بعد از آن ببینند. به فراگیران فرصت دهید یادگیری خود را در حالات و روشهای مختلف ابراز کنند. این کار تجربه یادگیری را در آنها بهبود میبخشد و احتمال موفقیت آنها را افزایش میدهد.
در مورد فعالیتهای آموزشی نیز تنوع را مد نظر قرار دهید. فعالیتهایی طراحی کنید که استقلال را در فراگیران برانگیزند و دانشآموزان بتوانند آزادانه در آنها مشارکت کنند. به فراگیران کمک کنید حس کنند دیگران برای دیدگاههای آنها ارزش و اعتبار قائل هستند. این فعالیتها مشارکت فراگیران را افزایش میدهند و درک آنها از محتواهای آموزشی را عمیقتر میکنند.
همچنین یک کلاس درس فراگیر دانشآموزان را تشویق میکند که در فعالیتهای اصیل آموزشی که به زندگی و علایق آنها مرتبط هستند بیشتر مشارکت کنند. برای نمونه، میتوان گروههای کوچک نمایشی در کلاس درس ایجاد کرد تا هر گروه براساس علایق خود یک صحنه از نمایشهای مختلف را اجرا کنند.
جمعبندی
در فضاهای مبتنی بر آموزش عادلانه و فراگیر، بر اهمیت آگاهی فرهنگی تأکید میشود، همه هویتهای اجتماعی به رسمیت شناخته میشوند و تأثیرات منفی نابرابری سیستمی مورد توجه هستند. شناسایی این عوامل مهم، باعث شکلگیری تجربهای از کلاس درس میشود که بر یادگیری فراگیران تأثیر مثبت دارد.
برای دستیابی به برابری در کلاس درس و همچنین بیرون از کلاس درس، باید دورههایی طراحی کرد که فضایی قابل اعتماد ایجاد میکنند و به فراگیران استقلال و آزادی لازم را برای موفقیت میدهد. برای رسیدن به این هدف ضروری است که به فراگیر بودن اهداف آموزشی، روشهای آموزشی، ارزیابیها و فعالیتهای آموزشی توجه شود.
مترجم: بهناز دهکردی
منبع: Buffalo.edu
در دنیای کسبوکار امروز، تحصیلات دانشگاهی برای حفظ ارزش شما بهعنوان نیروی کار بااستعداد و کارآمد کافی نیستند. برایای نکه مزیت رقابتی شخصی خود را حفظ کنید، باید بر آموزش مستمر و مادامالعمر خود سرمایهگذاری کنید. خانواده بزرگ مجتمع فنی تهران هرساله به هزاران نفر کمک میکند تا در مسیر شغلی خود پیشرفت کنند.
اگر شاغل هستید و وقت ندارید در دورههای آموزشی حضوری شرکت کنید، مجتمع فنی تهران گزینههایی عالی برای آموزش مجازی، آنلاین، آفلاین و ترکیبی ارائه میدهد. با شرکت در دورههای کوتاهمدت مجتمع فنی تهران و دریافت مدارک معتبر و بینالمللی میتوانید با اعتماد به نفس مسیر ترقی را طی کنید و در سازمان خود به مهرهای ارزشمند تبدیل شوید.